Prágai Várnegyed

Utazol.hu: Útikalauz.
Prágai Várnegyed

okt 1, 2011 // utazol.hu

 

Prága csodálatos várnegyedébe, ami önmagában rengeteg látnivalót rejt, a barokk kapun keresztül juthatunk be. A várnegyed központja természetesen maga a vár, ahonnan a régi korok uralkodói az országot kormányozták, ma pedig a cseh köztársasági elnök irodája található itt. Mivel a vár folyamatosan épült, illetve lerombolódtak egyes részei, amelyek aztán újra épültek, ezért elég változatos a paloták összetétele, kinézete, a stílusirányzatok keverednek, de ezekkel és az erődítményekkel, templomokkal válik olyan csodálatossá a vár. A kilátásról nem is beszélve. A 12. században bővült a várnegyed, majdnem 200 évig önálló városi rangot is kapott, de 1784 óta Prága része.

 

A várnegyedben található a Szent Vitus Székesegyház, ami egész Csehországnak a legnagyobb egyházi épülete, illetve a koronázások helyszíne is ez volt.

 

Aki koncertre szeretne menni, ne lepődjön meg, ha a Szent György bazilikához irányítják. A templomon szinte meg sem látszanak az idő nyomai, pedig több mint 1000 éves és bizony jelenleg koncert teremként üzemel.

 

A várnegyed főtere a Hradzsin tér, ahol több híres épületet is meglátogathatunk. Az egyik a Cseh Nemzeti Galéria, de számos barokk templom, és reneszánsz palota is felsorakozik a tér körül.

 

A Daliborka torony ma már csak látványosság, de régen a nemesek és jobbágyok börtöneként üzemelt.

 

Népszerű utcácskája az Arany utca nagyon hangulatos, apró házaival azt hinné az ember, hogy törpék éltek itt. A legenda szerint alkimisták lakhelye volt. Jelenleg számos kiállítás és szuvenír bolt található meg ezen az aranyos, macskaköves utcácskán.

 

A várnegyed rész a Mihulka lőportorony, ami a legnagyobb volt a lő tornyok között. Persze ez a torony is leégett, majd a 16. században újjáépült, de az óta csak raktár, lakóépületként üzemelt, ma pedig múzeum található itt.
 
Olcsó szállások Prágában | Akciós repülőjegyek Prágába | Fedezd fel Prágát!- autóbérlés

Kommentelj