Ciprus

Utazol.hu: Ciprus, Útikalauz.
Ciprus

Júl 30, 2011 // utazol.hu

Ciprus a Földközi-tenger 3. legnagyobb szigete. A 340 napsütéses nappal büszkélkedő országot a szerelem szigetének is nevezik, mivel úgy tartják a mítoszok, hogy Aphrodité a szépség és szerelem istennője itt született.

 

Ciprus nagyon változatos tájaival magával ragadja az oda utazót. Szikár csúcsok, kopár vidékek, homokos tengerpartok, zöldellő csúcsok, a Troodos-hegység látványa, az égszínkék tenger, ez mind Ciprus.

Fővárosa, Nicosia a sziget közepén helyezkedik el. Legérdekesebb része a 16. századi velencei fal. Mindenképpen érdemes felkeresni a város kapuját a Farmagusta Kapu-t, az Atatürk teret, a Girne Kaput, a Török Múzeumot, a Selimiye Mecsetet és a város legnagyobb török fürdőjét (Büyük Hamam).

Mediterrán éghajlatának köszönhetően, egészen október végéig alkalmas a tenger a fürdésre, de a nap még novemberben is elég ahhoz, hogy lebarnuljunk.

A fürdés, napozás, pihenés mellett érdemes figyelmünket Ciprus kulturális értékei felé fordítani. Múzeumok, ógörög emlékek, kolostorok mutatják be a múlt emlékeit.

Larnaka az egyik legnagyobb üdülőközpont. A belvárosban 6 múzeum, rengeteg étterem és kávézó, szórakozó egység található. Megtekinthetjük a 9. században épült Szent Lázár templomot, a tengerparti erődöt, és a sóstavat, ami tavasszal több ezer flamingó költőhelye. Mindemellett 25 km hosszú tengerparttal rendelkezik.

Paphos, szintén kedvelt nyaralóhely, ahol a homokos tengerpart és sziklás partszakasz váltogatják egymást. Szent Pál oszlopa, a királyok sírja és a katakombák mindenképpen érdekes látnivalók.

Aki pedig kicsit aktívabb, hűvösebb kikapcsolódásra vágyik, nagyszerű túraútvonalak közül válogathat a Troodos-hegységben.

Gasztronómia

A ciprusi ételeik közé görög és török vonal is keveredik. Specialitásuk a kebab, ami a magyar rablóhúshoz hasonlít, viszont ezt pitában tálalják. Helyi ételeik még a moussaka, a húsból és padlizsánból készült étel, és a kleftikó, am agyagedényben főtt bárányhús.

Nemzeti italuk a zivánia, a szőlőbor és a commandaria, de nagyon közkedvelt az ouzo és a narancsos brandy. a filfar. Vacsorákhoz szívesen fogyasztanak vörös- és fehlrbort.

Közkedvelt ételük a meze, a húsmeze, vagy a halmeze. Ez egy többkomponensű étel, gyakorlatilag 10-15 féle étel szerepel benne: hús, zöldség, mártások, sajtok..stb.

Feltétlenül meg kell kóstolni a keftét, a húsgombócokat és a halloum sajtot.

Édességeik is vannak természetesen a ciprusiaknak. Az egyik nevezetes a karidaki, ez egy fahéjas szirupban lévő fiatal zölddió, és a kitrolemon, a kandírozott citrusféle.

Kommentelj

PingBack/TrackBack

  1. » Le ne maradj – indul az utószezon