Egyiptom

Utazol.hu: Egyiptom, Útikalauz.
Egyiptom

júl 31, 2011 // utazol.hu


Egyiptom hatalmas kultúrájának, varázslatos tájainak, és 2 tengerének köszönheti hírnevét. Fővárosa Kairó, ahol a leghíresebb mecseteket, templomokat tekinthetjük meg, és mivel ez az ország oktatási központja így egyeteme is híres. Egyiptomban járva, mindenképpen el kell látogatnunk a Nílushoz, megnézhetjük a folyó legnagyobb szigetét a Gezíra-t, Heluán-ban a Nílushidat, illetve japánkert és gyógyfürdő is megtalálható itt. Kihagyhatatlanok a híres piramisok, a Szfinx, templomok, szentélyek, sírhelyek, a díszes falfestmények, múmiák.

Ha pedig a nagy melegben pihenésre vágyunk, több üdülőközpont is várja a látogatókat a Vörös-tenger és a Földközi-tenger partjainál. Egyiptomban járva ne felejtkezzünk el kipróbálni a tevegelést sem.

Egyiptom gasztronómiája

Mai napig, a kis falvakban az étrend fontos része a napkenyér, amit egy ideig sütőben sütnek, majd a napon szárítják. A bab nemzeti ételnek számít,. ezt tojással a tetején tálalják, és ki-ki ízlés szerint fűszerezi, vagy babpogácsát készítenek belőle. Bő olajban összetörve is készítik, ez a taamiya.

Kihagyhatatlan a kofta és falafel, és a kosheri, ami egy nagyon kiadós egytálétel.
Nagy hagyománya van a kávézásnak, érdemes kipróbálni a fűszeres kávéikat. Általában süteményeket tea mellé fogyasztanak. A süteményeik többnyire nagyon édesek, hiszen előszeretettel használják a mézet és a cukrot, az egyik kedvencük például a Balah El-Shaam, ami egy édes süti cukorszirupban. A halva nevű édességüket olykor otthon is lehet kapni. Ami diót és búzadarát tartalmaz és egy édes sziruppal fogatják össze. A gríz vagyis a búzadara olyan náluk mint nálunk a liszt. A süteményeik nagy része ebből készül.

Kommentelj