Horvátország

Horvátország

Júl 28, 2011 // utazol.hu

Horvátország a magyarok közkedvelt nyaralóhelye. Nem véletlenül, hiszen az oda látogatót rabul ejti a türkizkék Adriai-tenger, a kavicsos tengerpartok, a középkori városok. Természetesen Horvátországban is fellelhetőek a homokos partszakaszok, de a búvárkodás szerelmeseinek is kiváló úti cél. A zsúfolt tengerpartok mellett eldugottabb részeken festői öblöket találhatunk.


Fővárosa Zágráb, amit szintén érmes felfedni.

Turisztikai szempontból nézve a legfejlettebb rész az Isztria, de legkedveltebb a Dalmáciai rész, mivel itt sokkal melegebb a víz és nem kell tartani az időjárás szeszélyességétől.  10 nemzeti parkja közül, a Plitvicei Nemzeti Park-ot semmi képpen sem szabad kihagyni.

Ha aktívabb nyaralásra vágyunk érdemes több várost is megcélozni, 1 hét alatt a dalmáciai régió legszebb helyszíneit megtekinthetjük.

Leghangulatosabb horvát város Trogir, ahol a kora esti óráktól a várost elözönlik a helyiek és a turisták egyaránt. Piaca éjszaka is nyitva tart, élőzene szól a főtéren, éttermek sora várja a vendégeit. A történelmi belváros éjszakai hangulata még nagyobb élményt nyújt, mint nappal.

 

Szintén népszerű nyaralóhely Primosten. Óvárosa igazi mediterrán, nyaraló hangulatot teremt. Régi épületek, szűk utcák, kis halsütödék, naplemente, tengerparti éttermek, bárok, kis kikötő, nyugodt hangulat nappal, este lágy zene, a város fényei. Ez Primosten.
2. legnagyobb városa Split, ahol Diocletianus palotáját kötelező meglátogatni. Horvát városhoz híven megtalálhatjuk a történelmi utcácskákat, épületeket, pálmafákkal szegélyezett sétányokat.

 

Horvát ételek:

A tengerparttól távol eső területek főzési szokásai a magyar konyhához hasonlóak. A tengerparti részen már a mediterrán konyha érvényesül. Gyakran használják a fügét, ami gyakorlatilag úton, útszélen terem.

Nemzeti ételük a csevap, ami egy marha és sertéshúsból kevert, ízesített fasírt, illetve az ajvár, ami egy grillezett paprikából készül krém.

Török eredetű péksüteményük a burek, ami egy töltött leveles tészta, a strukli, ami a réteshez hasonlít és a pljeskavica, egy grillezett húspogácsa. Tengerpartjának köszönhetően minden városban és falucskában kaphatunk nagyon finom sült tintahalat, giricét, és kipróbálhatjuk az isteni haltálakat moszatos főtt krumplival.

Kommentelj

PingBack/TrackBack

  1. » Le ne maradj – indul az utószezon