Szlovénia

Utazol.hu: Szlovénia, Útikalauz.
Szlovénia

aug 19, 2011 // utazol.hu

Szlovénia bár az Adriai-tenger partján fekszik, a pihenni vágyókon kívül közkedvelt helyszíne az aktív nyaralóknak és kedvez a gyógy-turizmusnak is. Mindezt annak köszönheti, hogy az Alpok lábánál fekszik.

Legnépszerűbb nyaralóhelye a Bledi-tó, amelynek közepén egy kis sziget található. A szigeten lévő Nagyboldogasszony templom legendája, hogy az oda látogató, ha meghúzza a harangot és közben kíván egyet, akkor a kívánsága valóra válik, ezért is hívják a kívánságok tornyának.

Az Alpok rengeteg túrázási lehetőséget nyújt, meglátogathatjuk a Bohinji tavat, a Savica vízesést, ahol a Száva folyó ered. Megtekinthetjük a világhírű postojnai cseppkőbarlangot, a Predjama várat.

A vadregényes tájak a raftingolásnak, nagy túráknak, síelésnek is megfelelő helyszínek.

Az ország fővárosa Ljubljana, nagy történelmi múltra tekint vissza. Érdemes több időt szánni a város felfedezésére, hiszen templomok, múzeumok, történelmi épületek színes tárháza fogadja a várost kedvelőket.

Legismertebb üdülőhelye a Koper, ami a 3. egyetemi város Szlovéniában. Klímáját tekintve földközi tengeri, tehát forró nyárra számíthatunk. Az eredetileg szigeten fekvő Koper, kikötőváros is egyben. A városban sétálva megtekinthetjük a Belgramoni-Tacco palotát, a Dómot.
Másik tengerparti városa Piran, mediterrán stílusával romantikus sétára hívja az oda látogatókat. Nyüzsgő turisztikai helyszín és kikötőváros, sok-sok szállodával, étteremmel.

A szomszédos Portoroz modernebb, szintén mediterrán hangvételű város, állandó éjszakai élettel, sok-sok üzlettel, kaszinókkal, homokos tengerparti stranddal. Egy tipikus üdülő- és nyaralóövezet.

Gasztronómiája

A szlovén konyhára a szomszédos országok hatásai jellemzőek. Így a magyar konyha jellegzetességei is felfedezhetőek. Kedvelt köretük a burgonya és a tészta félék, specialitásuk a hajdinagaluska. Olaszos ételek szinte mindenhol kaphatók: raviolik, pizzák, rizottók.

Tengerpartjuknak köszönhetően a halételek közkedveltek. Szívesen ízesítenek mediterrán fűszerekkel, fokhagymával. Szeretik a salátákat, az olíva bogyót.

Desszertjeik hagyományosak: palacsinta, torta, rétes.
Étkezések mellé legtöbbször sört fogyasztanak, mint például az Unio Plivo-t. Boraikat is nagyon szeretik, ezek többnyire a 3 legismertebb borvidékeikről származnak: Rosavje, Podravje, Primorska.

Kommentelj