Törökország

Törökország

aug 4, 2011 // utazol.hu

Törökország 4 tengerparttal is büszkélkedhet, hiszen partjait mossa a Fekete-, Földközi-, Égei- és a Márvány-tenger.

Törökország kettőssége miatt is rabul ejti a nyaralókat, hiszen kicsit európai, kicsit ázsiai. A gyönyörű török Riviéra mellett kies, sziklás partokkal, hófödte csúcsokkal is találkozhatunk, vadregényes tájakat járhatunk be.

Fővárosa Ankara, de legnagyobb városa Isztambul. Törökországban jelenleg 9 világörökségi helyszínt tekinthetünk meg, többek között Tróját és a divrigi Nagymecsetet is.

A leglátogatottabb üdülővárosok: Antalya, Alanya, Kemer, Marmaris. A kulturális fővárosuk Isztambul, ami gazdag kultúrájával és híres éjszakai élettel várja a városokat kedvelőket.

Török konyha

Mohamedán vallás miatt legtöbben sertés termékeket nem fogyasztanak, a halat, a bárányt, kecskét, tyúkhúst viszont kedvelik.

 

Előételként főként halakat fogyasztanak, kaviárt, vagy kolbászkákat. Főételek közül kedvelt a roston, nyárson sült dolgok. Jellegzetes ételük a muszaka és a piláf. Köreteik közül fontos a rizs, amit nagyon sok ételhez használnak, de sok salátát és bulgurt is esznek.

A természeti adottságoknak köszönhetően számos gyümölcs megterem, mint például a füge, szőlő, eper, körte. Az édességeik nagyon édesek és nehezek.

Alkoholos italaik közül a legismertebb a Raki, ami egy ánizsos pálinka.
Ami pedig szertartásnak számít náluk az a jól ismert török kávézás, egy jellegzetes zaccos kávé elfogyasztása, dohányzás közben.

Kommentelj