Cordoba – mediterrán spanyol látnivalók

Cordoba - mediterrán spanyol látnivalók

ápr 25, 2012 // utazol.hu

Dél-Spanyolország gyöngyszeme Cordoba gazda történelmi múltjának köszönhetően számos régi műemléket őriz, melynek köszönhetően nemcsak az UNESCO Világörökség listájára került fel, de 2016-ban az Európa Kulturális Fővárosa címre is pályázik majd. Rómaiak, mórok és arabok lakták és fejlesztették a várost, az arabok ideje alatt Európa 3. legnagyobb városa volt, mecsetek, luxuspaloták, fürdők épültek és fejlődött a szellemi élet, azonban a XIX. századtól hanyatlásnak indult. Jelenlegi fellendülését a turistáknak köszönheti, és bár spanyol tengerparttal nem rendelkezik, mégis egyre közkedveltebbé válik kultúrája miatt.

A melegről is érdemes említést tenni, hiszen a mediterrán város lévén télen fagy sosincs, nyáron viszont a hőség tombol, Európa szerte az egyik legmelegebb nyárral büszkélkedő város. Július, augusztus a legmelegebb hónapjai, amikor még csapadékmentes is ráadásként.

A város hangulata, építészete, a fehérre festett házak, a boltíves kapualjak, erkélyeken elhelyezett színes virágok teszik hangulatossá. A kovácsoltvas asztalok és székek, virágtartók szinte mindenhol felfedezhetőek.

Természetesen a város látnivalókban is bővelkedik.  A város fő látványosság a Mesquita, melynek különlegesség, hogy piros-fehér csíkos boltívekkel van tele. Az erődrendszerben erős kontrasztot teremt, hogy a közepébe építettek egy keresztény templomot.

Vele szemben a Gauadalquivir folyón római kőhidat láthatunk, és a folyó túloldalán egy másik erődöt a Calahorra-t. Arab vízimalmokat is találhatunk a parton és a városfalon túlra sétálva római, arab és mór filozófusok szobrait tekinthetjük meg. A zsidó negyedben a gettó mellett a zsinagógát is meglátogathatjuk és az Alcazar de los Reyes katolikus templomot és kolostort se hagyjuk ki, itt gyönyörű kerteket és sétányt is találunk.

Az óvárosba nem elég bekukkantani. Annyi a szűk sikátor és a mediterrán látnivaló, apró kávézók, boltocskák, hogy fél-1 napot nyugodtan elsétálgathatunk, meglesve a helyiek életét, a rengeteg virágos, boltíves udvart.

Spanyolországban a legegyszerűbben autóval közlekedhetünk és jó hír, hogy az autóbérlés igazán olcsó, sokszor a hazai árak alatt van. Autóbérlés Cordoba

A szállások közül is lehet válogatni. Spanyol hostelektől kezdve a hotelekig megtalálhatunk bármit, akár all inclusive szállást is foglalhatunk, bár érdemes a helyi éttermeket és spanyol különlegességeket kipróbálni. Olcsó, cordobai szállások már 7000forint/2 fő-től foglalhatóak.

Spanyol repjegy akciók.

 

Kommentelj