Dubrovnik – mediterrán világ a “közelben”

Dubrovnik - mediterrán világ a

máj 17, 2012 // utazol.hu

Dubrovnik az Adria partján fekvő város Horvátországban, régi magyar nevén Raguza.

Dubrovnik csodálatos nyaralást kínál a Horvátországba érkező turistáknak, hiszen mediterrán időjárásával, szépségével hangulatot teremt és történelmi múltjának köszönhetően számos látnivalót kínál.

A városfalat mely körülveszi, még a 13-17. században építették, 1940méter hosszú és több erőd is épült hozzá. A Minceta-erőd, a Szt Iván-erőd, a Lovrijenac-erőd, a Revelin-erőd mai napig állnak, és a Bokar-erődben tartják a nyári játékokat. A városba két kapun keresztül juthatunk be, a nyugati kapun, amit Pile kapunak hívnak, érdekessége, hogy belülről gótikus, kívülről reneszánsz stílusban pompázik, a keleti végén a Plocai kaput használhatjuk. Dubrovnik óvárosát, ami az egész városfalon belüli részt jelenti, 1979-ben az UNESCO a kulturális világörökség részévé nyilvánította.

Olcsó szállások Dubrovnikban

Legnagyobb templomát Szűz Mária tiszteletére szentelték fel, zsinagógája Európában a második legrégebbi és a világon az első szefárd zsinagóga. A város védőszentjének a temploma a Szt. Balázs templom barokk stílusban épült.

A város főutcája a Placa vagy Stradun, ez az óvárosi élet központja. Itt nézhetjük meg a Szent Megváltó templomot, a városi óratornyot, az Onofrio kutat, és a Ferences kolostort is, amely magában rejti Európa legrégebbi gyógyszertárát. A kikötő felöli végén áll az Orlando-oszlop és a Sponza palota.

A főutcáján számos étterem és kávézó található, melyek megőrizték eredeti kinézetüket, ezzel csodálatos hangulatot teremtve az óvárosban.

A városban még számos templomot, kolostort és palotát fedezhetünk fel.

A régi épületei mellett a világ legrégebbi arborétumát, a Trsteno Arborétumot is magáénak tudhatja. Ha már kiélveztük az óvárost, akkor mindenképpen hajózzunk el a dubrovniki öbölben található Lokrum szigetre, ahol a legenda szerint Oroszlánszívű Richárd is kikötött. Itt élvezhetjük az érintetlen partokat, a botanikus kertet és egy kolostort is megcsodálhatunk.

Napnyugtakor érdemes a városfalon tenni egy sétát, ilyenkor a legszebb a város képe, ahogy a vörös tetőkön megcsillan a lenyugvó nap.

A napot megkoronázhatjuk egy tengerparti vacsorával, ahol remek halételek kerülhetnek az asztalunkra és a híres dubrovniki rozáta desszertként (hideg, sűrű vaníliakrém karamellsziruppal) kihagyhatatlan. A hangulatos éttermek, bárok, a mediterrán lüktetés éjszaka egy újabb képet fest. A levegő kellemesen meleg, az utca épp úgy, mint napközben tele emberekkel, pezseg az élet és ha szerencsénk van, még egy fesztiválba is belecsöppenhetünk, hiszen Dubrovnik bővelkedik a jobbnál jobb programokban.

 

Szállásfoglalás Dubrovnik | Akciós repjegyek Dubrovnik | Internetes autóbérlés Dubrovnik | Egzotikus hajóutak Horvátországban

Kommentelj