Vadregényes Lofoten-szigetek

Vadregényes Lofoten-szigetek

feb 12, 2015 // utazol.hu

lofoten-szigetekA Lofoten szigetcsoport Norvégia egy különlegessége, de valójában a világ egyik legszebb szigetcsoportjának tartják. A Lofoten név „hiúzláb”-at jelent, amit valószínűleg látképe után kapta.

A hely egyik különlegessége, hogy a legnagyobb pozitív hőmérsékleti anomáliával itt találkozhatunk. Sarkköri volta ellenére, a tél enyhe, és a nyári hónapokban is akár 13 fokig kúszik a hőmérő. Igazi turistaparadicsom, aminek egyiknyári különlegessége, hogy közel 1,5 hónapig nem megy le a nap, és télen ez fordítva is megismétlődik, 1 hónapon keresztül Lofoten sötétségbe borul.

Autóbérlés Lofoten, Norvégia

A csodálatos mintegy 60 szigetből álló szigetcsoport vadregényes tájaival az UNESCO Világörökség részét képezi, ahol a csipkés hegycsúcsok és fjordok érik egymást. Bár hegyei alig magasabbak 1000méternél, mégis számos hegy és sziklamászót vonz ide. Az aktív kirándulások kedvelőinek paradicsoma, ahol a hegymászás, egy kellemes hegyi túra után másnap akár kerékpárra is pattanhatunk, hogy a jól kiépített kerékpárutakon a partvidéket is megcsodáljuk.

lofoten-norvegia

norvegia-lofoten

A népesség nagy része még mindig a tőkehal halászatból él, így a mellett, hogy a különleges norvég tájat felfedeznénk, egy egészen más életmódot is megismerhetünk, a norvég halászok életébe láthatunk bele. A rengeteg kis halászkikötő, a halászhajók, és a cölöpökön álló rorbu házak is csodálatossá teszik a Lofoten szigetcsoportot. Az általában piros színű rorbu házak egyik oldala a szárazföldön áll, de a másik fele cölöpökön a vízbe ér már. Régebben a vendéghalászok szállásául szolgált, ma már inkább a turisták szálláshelyének tekintik.

rorbu-hazak-lofoten Lofoten-szigetcsoport-norvegia

Élővilága is fantasztikus a Lofoten szigetcsoportnak, a vizi madarak –tengeri sas, kormorán..stb- mellett rengeteg vidra is megtalálható és itt él a világ legnagyobb mélytengeri korallágya, a Rost, ami 40 kilométer hosszan nyúlik el a jéghideg vízben. Aki szemfüles, még rénszarvast is láthat.

Hiába nem mediterrán tengerpartokról, és forró nyárról beszélünk, ez a vidék fantasztikus, szinte mesébe illő a kis piros rorbukkal, fekete csipkés csúcsaival, szigetvilágával, az itteni halász világával. Ezért is látogat el ide évente több mint 100ezer turista.

lofoten-norvegia-telen lofoten

Érdemes végigbogarászni a lofoteni szállásokat, színes a választék, sok a lehetőség, és ha időben foglalsz nagyon kedvező ajánlatot is kifoghatsz, fizetni meg úgyis csak a helyszínen kell.

képek forrása

Kommentelj