Cinque Terre – a világ 10 legszebb tengerpartjának egyike

Cinque Terre – a világ 10 legszebb tengerpartjának egyike

júl 23, 2015 // utazol.hu

manarola-olaszorszagOlaszország különleges partvidéke a Cinque Terre – jelentése 5 föld- valójában 5 települést és a körülötte lévő Cinque Terre Nemzeti Parkot foglalja magába. Nem véletlenül vált közkedvelt nyaralóhellyé az elmúlt évtizedekben.

A Cinque Terre ma már az UNESCO Világörökség részét képezi, A National Geographic Traveller beválasztotta a világ 10 legszebb tengerpartja közé, ahol valójában nem csak a tengerpartok csodálatos, de a vízi világ is bámulatos, amit óvnak is, így Cinque Terre régió a tengeri védett területek közé tartozik.

Apró települései hangulatosak, meredek, lépcsős sziklafalakra épültek. Épp ezért a hangulatos, szűk, sikátoros utcácskákon nem meglepő az emelkedő, vagy a lépcsősor. Színes házaival, az ott lakók vendégszeretetével belopja magát a szívedbe. A turizmus fejlődése óta még nagyobb hangsúlyt fektetnek a hely eredetiségének megóvására, illetve a hamisítatlan, régi olasz vidéki élet bemutatására.

Olajfa és szőlő ültetvényeik mellett a halászat és természetesen a turizmus hoz a legtöbbet a konyhára. A halászathoz a tengeri védettség miatt engedély szükséges, de aggodalomra semmi ok, a helyi halászok bőven ellátják a környéket nap, mint nap friss hallal és a tenger gyümölcseivel. Kagylófarmot is létrehoztak, és szardínia feldolgozó üzem is működik erre felé.

Cinque Terre olcsó szállásai

Válogass a több mint 500 szálláshely között

Gasztronómiája is megér egy misét, kihagyhatatlan, hogy megkóstoljunk néhány fogást, ha erre járunk. Kevés húst fogyasztanak, mivel ezen a vidéken az állattartás nem a legkifizetődőbb, helyette azonban egészséges halételeket szolgálnak fel, különféle ízletesebbnél, ízletesebb zöldséges ételek kíséretében. Az olaszos tészta imádat itt is hódít, és ha valami ricottásra vagy pestosra vágysz, vagy az eredeti csicseriborsó lisztből készült focaccia érdekel, mindenképpen itt próbáld ki.

A helyi életbe is bepillantást nyerhetsz, ahogy a délutáni szieszta után felbolydulnak az emberek, az idősebbek kint üldögélnek a házak előtt, a tereken, megállás nélkül ciaozva, az éttermek, kávézók legjobb fogásaikkal, hűsítő italaikkal, helyi borokkal és helyi szüretelésű olajbogyókkal várnak.

Autóbérlés Olaszországban? Igen, jó helyen jársz, már a repülőtéren megéri autót bérelni, így nem csak a Cinque Terre településeit fedezheted fel, de a környéket is bejárhatod, és gyorsabban, könnyebben juthatsz el a reptérről a szállásodra is.

Kis települések, így gyorsan bejárható az egész terület, egyik faluból a másikba is könnyen átsétálhatsz a Sentiero Azzurron (Kék ösvény), melynek első – Riomaggiore és Manarola közötti – szakasza a Via dell’Amore -a Szerelem ösvénye.

A Cinque Terre 5 települése

Riomaggiore

Manarola

Corniglia

Vernazza

Monterosso al Mare

képek forrása

Tippek, hogy merre utazz!

Kommentelj

PingBack/TrackBack

  1. Monterosso – Cinque Terre látnivalói « Olaszország « Útikalauz nyaralóknak, utazóknak – utazol.hu Blog